fredag 28 november 2014

Arganolja: The Body Shop VS Argan Wonder

The Body Shop har en ny vara, arganolja sedan ungefär en månad tillbaka. Jag älskar Bodyshops produkter och använder deras body butter hela tiden så därför ville jag testa ifall deras olja också skulle vara bra för mig. Dessutom var den billigare än den som jag brukar köpa från Argan Wonder.

Den från Body shop var helt ok, men jag förväntade mig mycket mera - med tanke på att det ändå kostade 225 kr. Jag har ju varit van vid 100 % Argan olja så jag tyckte att den från Bodyshop var som utspädd, torkar snabbt in i huden och tyvärr för snabbt för oss apoteksemare. Dock doftar den otroligt gott! Skulle nog funka att faktiskt blanda den med den andra oljan eller liknande. En annan nackdel som jag blev irriterad på så fort jag upptäckte det hemma för att det var en sprej, inte en pump. Vilket betyder att hela golvet får ju olja och kan vara väldigt farligt att halka i badrumsgolvet liksom, men vi har badrumsmatta så med foten drar jag den över hela området där det råkat komma sprej på. Stort minus!

Jag använder oljan direkt efter duschen, så att jag slipper vara insmord med fet kräm HEEEEELA tiden. Kan vara skönt det med, sedan när jag väl ska lägga mig då tar jag min Fenuril. Men med den från bodyshop måste jag tyvärr använda kräm direkt efter. Jag vet inte varför, men det kliar annars. Kan vara för att den inte är återfuktande nog, eller för att parfymen i produkten som irriterar. Det har då funkat bra. Och jag har känt mig väldigt fräsch och man luktar ju gott också. Eftersom man inte riktigt kan använda parfym utan att få utslag så saknar mig ju det där. Med arganoljan kan man åtminstone använda den som parfym under den doftfria krämen, som exempel.

Ska jag köpa den igen? Nej, tyvärr.
Jag går tillbaka till Argan wonder för deras arganolja.

Den kostade för mycket, helt enkelt. Den från Argan wonder kostar 50 kr mer (289 kr) men man blir åtminstone nöjd med produkten. Sen myten om att arganolja botar eksem och atopisk eksem är bara bullshit. Inget kan bota atopisk eksem, men den är bra på att återfukta utan att lukta illa och vara alldeles för fet. Speciellt skönt att använda efter exfoliering, att använda någonting lätt istället för att täcka igen porerna med fetkräm igen. Så det kan jag rekomendera!

fredag 1 augusti 2014

Solskyddsmedel

För två år sedan åkte jag med vännerna till Italien och det var riktigt riktigt varmt. Vi planerade att vi skulle köpa solkräm där och det blev en Nivea som vi också sett i affärer i Sverige. Måste säga att det var ett stort misstag för en hudkänslig som mig. Fick hemska utslag över hela kroppen och de tre sista dagarna där var rena helvettet pga det. Min starka kortison, Flutivate fick det inte ens att gå bort eller Canoderm som jag hade med mig. Utslag höll i sig även när jag kom tillbaka till Sverige, kanske två månader innan det tillslut försvann. Sved hemskt mycket och fick mig att känna mig alldeles svag och allmänt sjuk. Soleksem från helvetet säger jag bara. :(

Ett tips när detta händer dig under sommaren är att undvika alkohol. Alkohol gör att utslagen kliar mer och att det kliar mer överlag för oss överkänsliga. Drick mycket vatten och duscha när du känner att du har svettats mycket under dagen pga värmen. Använd fetkräm, karbamidkräm. Kortison endast vid behov max 10 dagar, annars kan man få mer eksem. Stressa inte, och låt kroppen vila. Undvik solen, använd tunnt material fast långärmat med långkjol/byxa, det gör det lättare för dig att inte klia också.

En bra produkt som jag bytte ut och har använt varje gång jag rest till solstränderna är Eucerin's solskydd. De har fungerat fantastiskt bra och har inte fått soleksem när jag haft denna på.

Superbra solskyddskräm för oss atopeksemare :P

onsdag 30 juli 2014

Mysteriet om Paraben och substituter för Canoderm (500g för 250 kr)

Det har nu gått en tid sedan jag sist skrev här. Det är för att jag varit också testat lite olika produkter, samt kollat runt ifall hela paraben-hypen verkligen stämde. Här är resultaten enligt mig och efter mina reaktioner på min hy.

När jag fick informationen om att paraben (ett billigare kemiskt konservativsmedel som finns i många skönhetsprodukter) kan vara farligt mot cancer, speciellt bröstcancer blev jag rädd. Dels för att när jag kollade ingredienserna på mina lotions och sminkprodukter innehöll mer än hälften paraben och vissa slängde jag direkt. Men jag blev också rädd för att jag har haft många i släkten som drabbats av bröstcancer och faktiskt dött av det. Därför har jag stor chans att själv bli drabbad när jag blir äldre.

Apotea är som ett apotek online, där de har alla varor som ett vanligt Apotek har PLUS mer för en billigare peng och dessutom är det fraktfritt. Tack vare Apotea har jag kunnat testa olika krämer och lotions utan att bli ruinerad. Otroligt smidigt. Handlar där minst varanann vecka.


Innehåller paraben - - - - - - - - Har karbamid och är parabenfri - - - - - - - - - Billigast, dock ingen karbemid

Jag testade att använda några veckor en karbamidkräm som var väldigt bra och billig, från Apotea (CCS Vårdande Karbamidkräm 500 ml för 159 kr) istället för min Canoderm och den använde jag under hela våren. Funkade fantastiskt bra måste jag säga. TUMME UPP! För både produkten och för priset. Men jag måste erkänna att jag inte visste om att den innehöll paraben, och eftersom jag fortfarande är skeptisk mot paraben så valde jag att inte fortsätta med den. För er som inte är rädda för paraben rekommenderar jag denna kräm :)

Jag fortsatte med Fenuril (som också innehåller karbamid som är bra mot oss atopisk eksemare) 400 gr för159 kr också från Apotea. Finns också att köpa som refill om du sparar pumpen från ditt förra inköp. Denna kräm använde jag ca två månader innan jag fann CCS krämen. Denna kräm är också väldigt bra och fungerar bra som substitut för Canodermen.

En kräm som jag använder just nu är Essex kräm 500 gr för bara 127 kr, från Apotea. Den hittills billigaste krämen jag testat. Det positiva är att den inte innehåller parabener, negativa är att den inte innehåller karbamid. Därför kan denna kräm vara bra för t.ex barn eller under sommaren när man inte lider av eksem så mycket som på vintrarna.

Ett annat tips som jag gärna vill dela med mig utav är en ny hudvårdsserie som heter HTH som är typ specialutformat efter våra känsliga hy. De har både duscholja och lotions. Jag har testat tre olika dofter på lotiona och de har alla fungerat utmärkt utan att klia och fungerar super till att applicera under dagarna emellan den feta krämen. Man doftar så fräscht. Helt utan parabener.

När jag inte använder HTH's lotion så tar jag CCS Hudlotion 400 ml för 49 kr (finns med eller utan parfym), den är så bra eftersom den också innehåller karbamid och är parabenfri.

Hoppas detta var till någorlunda hjälp.


Nu tillbaka till paraben, det finns egentligen inte bevisat att paraben har koppling till bröstcancer men eftersom man ändå har hittat så pass mycket paraben i cancerdrabbade så är jag fortfarande skeptiskt och osäker. O varför skulle det vara ett ståhej om parabener om det skulle vara säkert? Så bättre det säkra före det osäkra. Därför väljer jag att undvika att köpa nyaprodukter innehållande parabener. Men det ska vara säkert att använda viss typ av parabener, andra som varit riskgräns har väl förbjudits. Om du vill läsa mer om paraben kan du läsa mer här.

onsdag 12 februari 2014

Min eksemhistoria

Det är alltid intressant att veta andras historier angående eksem. Var ni födda med det? Haft atopisk eksem sedan barns ben? Ärftliga gener kanske?

Det här är min historia.

Ingen annan i min familj lider av atopisk eksem. Jag hade det som bebis och barn, kommer ihåg vagt att jag sov med bomullshandskar som mamma själv hade sytt. Av någon anledning lyckades jag ändå klia kroppen blodig, har fortfarande två torrfläckar som aldrig gått bort sen jag var bebis. En i nacken och en i ljumsken. Men som tonåring försvann besvären och jag praktiskt taget glömde bort att jag någonsin hade problem med eksem. Det var inte förän jag var 20 år gammal, när jag studerade i Universitet då någonting skedde. Fick plötsliga utslag över hela kroppen och blåsor över hela ansiktet som inte gick bort efter en vecka, tvärtom det ökade! Så jag gick till Vårdcentralen och fick en remiss till en dermatolog, 5 MÅNADER efter! Under den tiden hade det redan blivit infekterat och jag fick antibiotika som hjälpte. Fick en massa krämer och provade en efter den andra. Jag vet inte hur många gånger jag var hos min läkare i Vårdcentralen. Redan då började jag inse hur dålig vården är egentligen. Inget funkade. Fick då en tid till en annan läkare som skulle ta prover. Han bokstavligt talat brände ut ett hål i min armhåla och tog skinbiten för att testas. Det var inget fel tydligen. Frustration till max!!

Efter de fem månaderna av väntan hade det hunnit bli sommar och besvärena blev bättre. Men eftersom ingen kunde säga vad mitt problem var så visste jag inte heller hur jag skulle behandla mig själv. Men jag gick till min remiss i Utsikten, på Söder. Hade otrolig otur med att läkaren var jätteotrevlig och praktiskt taget schasa iväg mig som en hund. Vilket jag tyckte var orättvist, dels för att jag hade väntat så långe att få diagnos och dels för att HON ÄR LÄKARE, läkare ska hjälpa eller hur? Men hon gjorde iaf diagnos Atopisk Eksem på mig. Vilket jag tyckte var bullshit!!!!!!! Men jag var så pass desperat efter hjälp att jag gjorde allt hon sade skulle hjälpa.

Ljusterapi i ett år. Gick varanann dag till ljusterapi (typ stående solarium med ökade värden varje gång man var där). Kostade mig jättemkt tills jag slutligen fick frikort. 90 kr/ggn. Sedan använde jag Canoderm-pump över hela kroppen, kostar asmkt den krämen och en starkare kortison receptbelagd Flutivate för utslag/sår. Det kortisonet var jättebra och jag använder den fortfarande vid behov. Ytterst sällan dock. Fick inte duscha mer än en gång i veckan och måste undvika perfymer och dålig mat. Stress orsakar också utslag, vilket förklarar det mesta.

Idag 6 år senare lider jag fortfarande av samma slags eksem. Är i ständig letan efter den perfekt krämen som inte kostar för mycket och som är skonsam för min kropp. Livsstilen är också helt efter vad som är bra mot min "sjukdom". Slutade studera på universitetsnivå. Har ett stressfritt arbete, duschar kroppen endast vid behov (2ggr/v eller varje gång efter träning), försöker undvika socker, kolhydrater och fett som brukar bidra till eksem. Kläder är också utbytt, bara mjuka kläder och tunna bomullströjor under allt, samt tajts för att slippa skavsår och eksem över mage o rygg.

Idag har jag dessutom införskaffat luftluktare och går till salong varje månad för att få fake naglar, eftersom det är mycket mjukare mot huden när man kliar och inte blir sår. Jag äter massa kosttillskott som är bra för huden och krämar på 3-4 ggr/dygn. Personligen tycker jag att det är otroligt besvärligt med att ha atopisk eksem. Många som inte riktigt förstår vilken frihet de har, med att slippa tänka på allt detta. Utan alla mina rutiner och apparater och dylikt så funkar inte jag. Jag blir typ sängliggande och otroligt svag pga eksemen och det gör faktiskt ont. Men eftersom jag håller på såhär så funkar det bra.

Jag undrar bara.... hur länge ska jag hålla på? Resten av mitt liv? Så trött redan nu ju...

Vad är din eksemhistoria? Berätta gärna, är  väldigt intresserad.

lördag 11 januari 2014

Vintertider

Iår har varit en jättebra vinter (i Sverige, Stockholm). Varit varmt och utan snö tills IDAG!! DAMMIT!!! Är du som jag som får mest utslag och klådnad under vintern? Då vet ni vad jag menar. Vad jag har införskaffat som verkligen har hjälpt är en luftfuktare, jag ställde den i sovrummet 1-2 meter från mitt face. Ibland kan jag t.o.m sov UTAN mina bomullshandskar, det är helt otroligt efter att ha använt de hela året även på somrarna. Så där har jag märkt stor skillnad. Jag köpte min via Webhallen, Bionair för ca 800 kr. Helt klart värt pengarna, den är tyst och har bra inställningar. Väldigt lätt att använda. Big thumbs up!!!

En annan sak som jag märkt har blivit bättre är att byta kläder oftare, kan ju vara att man har typ 3-4 plagg man byter emellan så att man inte får så mycket tvätt. Men så att man känner sig fräsch hela tiden och medan man ändå byter kläder att man smörjer in sig också. Förut på vintrarna kunde jag BARA använda tjocka krämer som Helosan eller Camoderm, krämer som kostar skjortan! Men nu kan jag variera mer. Har tjocka krämer innan jag ska lägga mig och innan jag åker iväg på jobbet, men t.ex efter jobbet så använder jag tunnare (mer vattnigare krämer). Jag använder Apotekets egna just nu, det har funkat väldigt bra. Eller CCS-märket (som också finns att köpa i Apoteket), jag hade tur att hitta sommardoften i ÖoB så jag köpte till mig 3 stora flaskor som höll länge.... typ 4 veckor haha. Länge för mig iaf. Annars gör jag slut på en stor literflaska på en vecka bara :P

Okej, det var mina två spontana tips inför snövädret. Hoppas att ni klarar er bra därute och glöm inte vantarna hemma, det kommer du att ångra :P

Panoramabild från balkongen